
Wat is autisme?
Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een ontwikkelingsstoornis die zich vooral kenmerkt door beperkingen in sociale interactie en communicatie, maar ook regelmatig in de motoriek[3]. Ook vertonen kinderen met autisme stereotype gedrag en hebben ze beperkte interesses. De diagnose ASS komt bij 3% van de Nederlandse kinderen voor. Het komt twee keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes[4].
Autisme uit zich op veel verschillende manieren en in verschillende mate, waardoor elk kind met autisme andere gedragingen kan laten zien. De problematiek wordt mede veroorzaakt door problemen in de informatieverwerking, waardoor kinderen met autisme de omgeving als een onsamenhangend geheel ervaren. Voor kinderen met autisme is het daarom belangrijk om structuur in hun leven en duidelijkheid over de wereld om hen heen te krijgen.
Het leven zit vol verrassingen, veranderingen en dynamiek. Bij het spelen met leeftijdgenootjes ontstaat er geregeld verwarring en miscommunicatie vanwege het verkeerd interpreteren van zowel verbale als non-verbale interactie[5,6]. Daardoor kunnen conflicten ontstaan en voelen kinderen met autisme zich niet begrepen[5,7].
De stress die kinderen als gevolg daarvan ervaren, zorgt ervoor dat ze eerder neigen naar individuele activiteiten die minder energie kosten, zoals gamen[8,9]. Wanneer kinderen zich afzonderen, zullen ze minder ontwikkeling doormaken op sociaal-emotioneel gebied[7]. Zij leren namelijk juist van de relatie met de ander, de omgeving en zichzelf[10]. Daarom zijn beweging en interactie belangrijk voor zowel de fysieke als mentale ontwikkeling.
Sport als kans voor kinderen met autisme
Vanwege onder andere. de problemen in de alledaagse communicatie met leeftijdgenoten en overprikkeling, onthouden kinderen met autisme zich sneller van fysieke activiteiten[5,7,9]. Dit heeft gevolgen voor de eigen gezondheid en deelname in de maatschappij[8]. Waarom zou sport zo kansrijk kunnen zijn voor kinderen met autisme?
Kinderen met autisme geven aan behoefte te hebben aan georganiseerde en gestructureerde activiteiten[5,11], iets waarin de georganiseerde sport kan voorzien[7]. Sporttrainers kunnen verschillende settingen creëren waarin communicatie tussen sporters met autisme plaatsvindt.
Wanneer deze kinderen met leeftijdsgenoten communiceren, gebeurt dat onder begeleiding van een trainer. Met duidelijke regels en in een gestructureerde en veilige omgeving kan een kind met autisme zijn sociale vaardigheden versterken[12-14]. Als er problemen zijn in de communicatie, kan de trainer daar uitleg en begeleiding bij geven.
Buiten school komen kinderen met autisme zo toch meer in contact met leeftijdsgenoten en kan de kans op sedentair en solitair gedrag verminderd worden[5,11]. Ook kunnen kinderen met autisme mogelijk met meer plezier verschillende vaardigheden leren, omdat het op een andere manier gaat dan in de thuissituatie of op school.
Het biedt kinderen de mogelijkheid zich te focussen op de eigen kwaliteiten en vooruitgang, in plaats van op de problemen[15]. Daarbij is het wel van belang om maatwerk te bieden, aangezien autisme veel verschillende uitingsvormen heeft[16]. Alleen op een afgestemde manier kan sport bijdragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Sociale en emotionele ontwikkeling
Over het algemeen kan sport en bewegen positief bijdragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met autisme[12-14]. Door te sporten worden bepaalde hersengebieden gestimuleerd en stoffen aangemaakt die de sociaal-emotionele ontwikkeling bevorderen[14,17,18]. Sporten kan ook zorgen voor een positieve stemming en een beter zelfbeeld[19]. Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat sport en bewegen met een afgestemde invulling van de training zou kunnen bijdragen aan het verbeteren van:
- sociale vaardigheden (samenwerken, omgaan met afspraken en regels, sociale responsiviteit)[15,20]
- communicatievaardigheden[12]
- aandacht voor en uitvoering van taken op school[18,21,22]
- zelfregulatie[14], waaronder agressieregulatie[15,23]
- eigenwaarde[20]
- weerbaarheid[15]
- stressklachten en kwaliteit van leven[24]
Een van de belangrijkste voorwaarden om deze effecten te behalen is dat het kind plezier ervaart in zijn of haar sport. Voor kinderen met autisme is het soms moeilijk om er achter te komen welke sport ze zelf leuk vinden. Projecten zoals Special Heroes helpen kinderen met autisme hierbij door introductielessen aan te bieden van verschillende sporten. Ook moet de pedagogische context van de sport goed zijn afgestemd op het kind om ontwikkeling zo goed mogelijk te stimuleren[12]. De trainer is daarin de cruciale factor[15].
Welke sport voor sociale en communicatieve ontwikkeling?
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat fysieke activiteiten ervoor zorgen dat sociale interactie en communicatieve vaardigheden verbeteren bij kinderen en jongeren met autisme[25-27]. Vooral wanneer sport regelmatig en gestructureerd wordt toegepast.
Niet alle sporten hebben hetzelfde effect op jongeren met autisme. Onderzoek toont aan dat bepaalde activiteiten, zoals teamsporten met een bal, sport- en spelactiviteiten en buitenoefeningen, bijzonder effectief zijn in het verbeteren van sociale vaardigheden en communicatie[25]. Teamsporten zoals voetbal en basketbal moedigen samenwerking aan en helpen kinderen met autisme om beter te reageren op sociale signalen en groepsdynamiek.
Karate blijkt een van de meest effectieve sporten te zijn voor sociale interactie[28]. Dit komt doordat karate structuur, discipline en herhaalde interacties met anderen combineert. Ook lijken sporten als atletiek, schaatsen of badminton goed aan te sluiten bij de doelgroep dankzij hun voorspelbare aard[29]. Mind-body-oefeningen zoals yoga en tai chi worden ook als gunstig beschouwd. Ze helpen niet alleen bij ontspanning en stressregulatie, maar versterken ook de communicatieve vaardigheden en het zelfbewustzijn[26].
De manier waarop wordt deelgenomen aan sport is ook van invloed. Het blijkt extra voordelen te hebben om zo jong mogelijk te beginnen met sport en om langdurig deel te nemen. Programma’s met een matige intensiteit en een lange duur, zoals groepsactiviteiten, zijn bijzonder effectief in het verbeteren van de sociale communicatie bij jongeren met autisme[26,27]. Ook blijkt dat fysieke activiteit niet alleen sociale interacties bevordert, maar ook cognitieve vaardigheden en zelfvertrouwen kan verbeteren[1].
Conclusie
Sport kan een waardevolle bijdrage leveren aan de sociale en communicatieve ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme als deze goed is afgestemd op hun behoeften. De kracht van sport zit niet alleen in beweging, maar vooral in de gestructureerde interactie, het plezier en de veilige omgeving die het kan bieden. Door de juiste sportkeuze, passende begeleiding en aandacht voor individuele verschillen, kunnen kinderen met autisme op een positieve manier groeien in hun contact met anderen en in hun eigen zelfbeeld.
Bronnen
- Hynes J, Block M. Effects of Physical Activity on Social, Behavioral, and Cognitive Skills in Children and Young Adults with Autism Spectrum Disorder: a Systematic Review of the Literature. Review Journal of Autism and Developmental Disorders. 2022;10. doi:https://doi.org/10.1007/s40489-022-00319-5
- Gitimoghaddam M, Vanderloo LM, Hung R, Ryce A, McKellin W, Miller A, et al. Impacts of Participation in Community-Based Physical Activity Programs on Cognitive Functions of Children and Youth with Neurodevelopmental Disabilities: A Scoping Review. Brain Sciences. 2021 Feb 5;11(2):195.
- American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Washington, Dc: American Psychiatric Association; 2013.
- Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna 3 procent van de kinderen heeft autisme of aanverwante stoornis [Internet]. Centraal Bureau voor de Statistiek. 2018. Available from: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2014/35/bijna-3-procent-van-de-kinderen-heeft-autisme-of-aanverwante-stoornis
- Müller E, Schuler A, Yates GB. Social challenges and supports from the perspective of individuals with Asperger syndrome and other autism spectrum disabilities. Autism. 2008 Mar;12(2):173–90.
- W. Vandereycken, C.A.L. Hoogduin, P.M.G. Emmelkamp. Handboek psychopathologie deel 1: Basisbegrippen. Bohn Stafleu van Loghum; 2008.
- Pan CY. Age, social engagement, and physical activity in children with autism spectrum disorders. Research in Autism Spectrum Disorders. 2009 Jan;3(1):22–31.
- Pan CY. Objectively Measured Physical Activity Between Children With Autism Spectrum Disorders and Children Without Disabilities During Inclusive Recess Settings in Taiwan. Journal of Autism and Developmental Disorders. 2007 Dec 18;38(7):1292–301.
- Pan CY, Tsai CL, Hsieh KW. Physical Activity Correlates for Children With Autism Spectrum Disorders in Middle School Physical Education. Research Quarterly for Exercise and Sport. 2011 Sep;82(3):491–8.
- Van Veen-Graafstal, S., Heijligers, C. M. A., & Bosman, A. M. T. Onderzoek naar de methodiek Emerging Body Language: Een eerste verkenning. [Internet]. 2012. [Cited 2025 Apr 17] Boxtel: Radboud Universiteit Nijmegen.
- Breedveld K, Bruining JW, Van Dorsselaer S, Mombarg R, Nootebos W. Mulier Instituut [Internet]. Mulier Instituut. 2010 [cited 2025 Apr 11]. Available from: https://www.mulierinstituut.nl/publicaties/7798/kinderen-met-gedragsproblemen-en-sport/
- Sowa M, Meulenbroek R. Effects of physical exercise on Autism Spectrum Disorders: A meta-analysis. Research in Autism Spectrum Disorders. 2012 Jan;6(1):46–57.
- Lang R, Koegel LK, Ashbaugh K, Regester A, Ence W, Smith W. Physical exercise and individuals with autism spectrum disorders: A systematic review. Research in Autism Spectrum Disorders. 2010 Oct;4(4):565–76.
- Pontifex MB, Fine JG, da Cruz K, Parks AC, Smith AL. VI. The role of physical activity in reducing barriers to learning in children with developmental disorders. Monographs of the Society for Research in Child Development. 2014 Nov 11;79(4):93–118.
- Buysse W, Duijvestijn P. Sport zorgt Ontwikkeling van vier waardevolle sportaanpakken voor jongeren in jeugdzorg [Internet]. 2011 Feb [cited 2025 Apr 10]. Available from: https://www.dsp-groep.nl/wp-content/uploads/19pdsportzorg_01-02-11_DSP.pdf
- Schultheis SF, Boswell BB, Decker J. Successful Physical Activity Programming for Students with Autism. Focus on Autism and Other Developmental Disabilities. 2000 Aug;15(3):159–62.
- Movahedi A, Bahrami F, Marandi SM, Abedi A. Improvement in social dysfunction of children with autism spectrum disorder following long term Kata techniques training. Research in Autism Spectrum Disorders. 2013 Sep;7(9):1054–61.
- Nicholson H, Kehle TJ, Bray MA, Heest JV. The effects of antecedent physical activity on the academic engagement of children with autism spectrum disorder. Psychology in the Schools. 2010 Dec 16;48(2):198–213.
- Emck C, Bosscher RJ, Van Wieringen PC, Doreleijers T, Beek PJ. Gross motor performance and physical fitness in children with psychiatric disorders. Developmental Medicine & Child Neurology. 2010 Oct 21;53(2):150–5.
- Pan CY . Effects of water exercise swimming program on aquatic skills and social behaviors in children with autism spectrum disorders. Autism [Internet]. 2010;14(1):9–28. Available from: http://onewiththewater.org/downloads/aquatic-skill-&-social-behaviors.pdf
- Pitetti, K. H., Rendoff, A. D., Grover, T., & Beets, M. W. (2007) The efficacy of a 9-month treadmill walking program on the exercise capacity and weight reduction for adolescents with severe Autism, Journal of Autism and Developmental Disorders, 37, 997–1006. doi: 10.1007/s10803-006-0238-3
- Rosenthal-Malek, A., & Mitchell, S. (1997). Brief report: The effects of exercise on the selfstimulatory behaviours and positive responding of adolescents with autism. Journal of Autism and Developmental Disorders, 27, 193–202. doi: 10.1023/A:1025848009248
- Allison, D. B., Basile, V. C., & MacDonald, R. B. (1991). Brief report: Comparative effects of antecedent exercise and Lorazepam on the aggressive behavior of an autistic man. Journal of Autism and Developmental Disorders, 21, 89–94. doi: 10.1007/BF02207001
- García-Villamisar, D. A., & Dattilo, J. (2010). Effects of a leisure programme on quality of life and stress of individuals with ASD. Journal of Intellectual Disability Research, 54, 611–619. doi: 10.1111/j.1365-2788.2010.01289.
- Kou R, Li Z, Li M, et al. Comparative effectiveness of physical exercise interventions on sociability and communication in children and adolescents with autism: a systematic review and network meta-analysis. BMC Psychol. 2024;12(1):712. Published 2024 Nov 30. doi:10.1186/s40359-024-02210-w
- Jia S, Guo C, Li S, Zhou X, Wang X, Wang Q. The effect of physical exercise on disordered social communication in individuals with autism Spectrum disorder: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Front Pediatr. 2023;11:1193648. Published 2023 Jun 30. doi:10.3389/fped.2023.1193648
- Chan JS, Deng K, Yan JH. The effectiveness of physical activity interventions on communication and social functioning in autistic children and adolescents: A meta-analysis of controlled trials. Autism. 2021;25(4):874-886. doi:10.1177/1362361320977645
- Hou Y, Song Z, Deng J, Song X. The impact of exercise intervention on social interaction in children with autism: a network meta-analysis. Front Public Health. 2024;12:1399642. Published 2024 Aug 14. doi:10.3389/fpubh.2024.1399642
- Mombarg R, Pruim A, De kracht van sport voor kinderen met gedragsproblemen. 2. Allesoversport.nl. Published June 14, 2016. Accessed March 31, 2025. https://www.allesoversport.nl/thema/meedoen-door-sport-en-bewegen/de-kracht-van-sport-voor-kinderen-met-gedragsproblemen/
Onderwerpen
Dit artikel is ook getoond op Allesoversport.nl