Alles over sport logo

Reisassistentie

Sporters kunnen voor bijna alle vormen van openbaar vervoer (trein, metro, tram, bus en veerpont) ondersteuning aanvragen. Op de meeste treinstations kunnen sporters met een lichamelijke of visuele beperking gebruikmaken van Reisassistentie.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de vervoersoptie.

De reisassistent helpt bij het in- en uitstappen, eventueel met een rolstoelschans. Bij het vertrek- en aankomstpunt staat een assistent klaar om de sporter te begeleiden.

Reisassistentie is gratis en kan tot een uur vóór vertrektijd geboekt worden via het NS-account, de NS-app, klantenservice of de website van de vervoersorganisatie. Controleer voor de reis altijd de regels voor reisassistentie op de website van de desbetreffende vervoerder. Heeft de sporter behoefte aan begeleiding van de trein naar de eerstvolgende vorm van openbaar vervoer? Vraag dan via de Klantenservice van de vervoersorganisatie de ‘1 Stap Verder service’ aan.

Wordt de reis geannuleerd? Dan kan dat via het NS-account of de NS-App. Wijzigingen in de reis kunnen alleen via de NS Klantenservice geregeld worden.

Via de onderstaande knoppen wordt direct doorverwezen naar de pagina’s over reizen met een beperking bij de betreffende vervoersorganisatie.

Geleidelijnen op stations

Voor mensen met een visuele beperking kan via de website van NS gekeken worden naar geleidelijnen. Op de website kan per station de geleideroute bekeken worden van ingang tot perron. De website geeft een routebeschrijving, maar heeft geen voorleesfunctie beschikbaar.

  • Reizen naar het buitenland

    Reist de sporter naar het buitenland en is reisassistentie nodig? Bel dan uiterlijk 36 uur voor vertrek naar de NS Klantenservice.

OV-Begeleiderskaart

Voor sporters die vanwege epilepsie of andere (medische) redenen niet zelfstandig kunnen reizen, kan een OV-Begeleiderskaart worden aangevraagd.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de vervoersoptie.

Wanneer een sporter gebruik maakt van de OV-Begeleiderskaart, mag een begeleider gratis meereizen. Dit staat los van assistentie vanuit een vervoerspartij. Deze kaart kan gebruikt worden in treinen, metro’s, bussen en trams.

Een OV-Begeleiderskaart kan worden aangevraagd bij Argonaut. Wil je weten of een sporter in aanmerking komt voor deze kaart? Volg dan het stroomschema van Argonaut. Als de sporter aan alle eisen voldoet, kun je het aanvraagformulier invullen. Argonaut zal aan de hand van het aanvraagformulier de beslissende medische beoordeling geven.

Assistentie bij vliegen

Voor reizen met het vliegtuig (bijvoorbeeld voor internationale wedstrijden) kan iemand met een beperking ondersteuning aanvragen, zowel op luchthavens als tijdens vluchten.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de vervoersoptie.

Vraag reisondersteuning bij het vliegen uiterlijk 48 uur voor de vlucht aan. Dit kan bij de luchtvaartmaatschappij, de reisorganisator, de touroperator of het reisbureau.

Een luchtvaartmaatschappij mag de aanvraag voor assistentie niet weigeren, tenzij er sprake is van een gevaarlijke situatie of wanneer een hulpmiddel de toegang tot het vliegtuig fysiek onmogelijk maakt. Op de websites van vliegtuigmaatschappijen staan de voorwaarden voor het meenemen van een hulpmiddel. Dit kunnen voorwaarden zijn in afmeting, gewicht of inklapbaarheid. Het meenemen van een hulpmiddel moet uiterlijk 48 uur voor de vlucht wordendoorgeven.

Airport Caddy

Op Schiphol kan assistentie aangevraagd worden via de ‘Airport Caddy’. Hierbij gaat het om assistentie direct vanaf het parkeerterrein, een bushalte of het NS-perron. Op de website staat een e-mailadres voor de aanvraag van assistentie. Hier geldt wederom aanvragen tot 48 uur voor de vlucht.

Is assistentie nodig, maar niet vooraf aangevraagd? Dan kan er via één van de 27 meldpalen assistentie aangevraagd worden. De wachttijd is afhankelijk van de beschikbaarheid van assistentie. Mensen met een aanvraag vooraf hebben voorrang. Zie hier een overzicht van de vindplekken van deze meldpalen.

*Kijk op de website van de vliegvelden in Nederland voor meer informatie over reisondersteuning

Staat er geen vervoersoptie tussen die de wensen en behoefte van de sporter beantwoordt? Kijk dan bij ‘Vervoershulpmiddelen‘ of ‘Vervoersvoorzieningen‘.