Alles over sport logo

Aangepaste fiets of (koppel)handbike

Een aangepaste fiets of (koppel) handbike biedt sporters met een beperking de mogelijkheid om veilig en comfortabel te fietsen. Niet elke sporter vindt dit echter geschikt; het energiepeil en de benodigde inspanning moeten worden overwogen. Voor sporters die een handig hulpmiddel zoeken dat hen helpt zelfstandig mobiel te blijven, is de aangepaste fiets ideaal. Er zijn verschillende soorten aangepaste fietsen of (koppel) handbikes, die op maat gemaakt kunnen worden voor de sporter. Het is dus belangrijk om zorgvuldig te kijken naar de specifieke aanpassingen die nodig zijn.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de vervoersoptie.

Bij het aanvragen van een aangepaste fiets of (koppel) handbike wordt rekening gehouden met het beoogde gebruik. Voor werk of opleiding wordt een vergoeding aangevraagd bij het UWV, voor privégebruik kun je terecht bij het Wmo-loket van de gemeente. Voor meer informatie over de verschillende soorten aangepaste fietsen of (koppel) handbikes, Kijk je op de pagina: ‘Aanbod Sporthulpmiddelen’. Voor meer informatie over hulpmiddelen en aanvraag, kijk jeop de pagina: ‘Aanschaf sporthulpmiddelen’.

Een vergoeding voor het aangepaste middel aanvragen

Nadat de benodigde vorm van de aangepaste fiets of (koppel) handbike is bepaald, is het verstandig om contact op te nemen met het UWV of de Wmo. Let op: een aangepaste fiets of (koppel) handbike die vóór de aanvraag bij het UWV of het Wmo-loket wordt aangeschaft, komt niet in aanmerking voor vergoeding. Bovendien kunnen de regelingen per gemeente verschillen. In sommige gemeentes wordt een elektrische aangepaste fiets of (koppel) handbike niet vergoed. Het is belangrijk om duidelijk aan te geven waarom een elektrische fiets of (koppel) handbike nodig is, bijvoorbeeld vanwege verminderde spierkracht of longinhoud. Informeer altijd vooraf bij het Wmo-loket van de woongemeente van de sporter naar de specifieke procedures.

  • Checklist voor het aanvragen van een vergoeding:

    • Informeer bij de gemeente of het UWV naar de regels, vereisten en aangesloten leveranciers van aangepaste fietsen of (koppel) handbikes.

    In de meeste gevallen werken het UWV en veel gemeenten samen met specifieke leveranciers. Tenzij anders vermeld of afgesproken, kiest het UWV er vaak voor om een aangepaste fiets of (koppel) handbike in bruikleen te geven, wat betekent dat de sporter deze niet in bezit krijgt.

    • Vraag een kostenoverzicht aan bij een (aangesloten) leverancier en motiveer waarom de sporter de aangepaste fiets of (koppel) handbike nodig heeft.
    • Dien de aanvraag in bij het UWV of de gemeente.
    • Is de aanvraag goedgekeurd? De sporter krijgt dan een aangepaste fiets of (koppel) handbike in bruikleen of kan deze ophalen bij de gekozen leverancier.

Aangepaste auto of rolstoelbus

Een (potentiële) sporter kan in sommige situaties zelf een auto besturen, of als passagier meereizen met een begeleider. Indien noodzakelijk is het mogelijk om een auto aan te passen aan de specifieke behoeften.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de vervoersoptie.

Bij het aanvragen van een aangepaste auto of rolstoelbus wordt rekening gehouden met het beoogde gebruik. Voor werk of opleiding kun je een vergoeding aanvragen bij het UWV, voor privégebruik via het Wmo-loket van de gemeente.

Inventariseer vooraf welke aanpassingen nodig zijn aan een auto. Wanneer iemand met een beperking wil leren autorijden in een aangepaste auto, kan het UWV een vergoeding verstrekken voor de rijlessen.

Auto’s kunnen worden aangepast door:

  • Stoelen draaibaar of naar buiten schuivend te maken;
  • Aangepaste besturing, zoals het toevoegen van handbediening voor remmen en gas geven;
  • Het dak te verhogen of de vloer te verlagen;
  • Een systeem toe te voegen om makkelijk met een rolstoel in de auto te komen;
  • Een ruimte voor een rolstoel te creëren.

Is het onduidelijk welke aanpassingen nodig zijn? Vraag dan via het CBR een rijtest aan. De CBR rijtest kan door het UWV of de Wmo verplicht worden gesteld ter indicatie.

Een vergoeding voor een aangepaste auto of rolstoelbus aanvragen

Nadat de benodigde aanpassingen zijn bepaald, is het verstandig om contact op te nemen met het UWV of het Wmo-loket. Let op: een aangepaste auto of rolstoelbus die vóór de aanvraag bij het UWV of het Wmo-loket wordt aangeschaft, komt niet in aanmerking voor vergoeding. Bovendien kunnen de aanvraagprocessen per gemeente verschillen. Informeer daarom altijd vooraf bij een Wmo-loket van de woongemeente van de sporter naar het proces. Voor rijlessen: informeer naar de vereisten voor het verkrijgen van een vergoeding, aangezien deze per persoon kunnen verschillen.

  • Checklist voor het aanvragen van een vergoeding:

    • Informeer bij de gemeente of het UWV naar de regels, vereisten en aangesloten leveranciers van aangepaste auto’s of rolstoelbussen.

    In de meeste gevallen werken het UWV en veel gemeenten samen met specifieke leveranciers. Tenzij anders vermeld of afgesproken, moet de sporter zijn aanvraag voor een aangepaste auto of rolstoelbus bij een van deze leveranciers indienen. Als de sporter zelf een keuze moet maken, is het raadzaam om het overzicht op AAN te raadplegen.

    • Vraag een kostenoverzicht aan bij een (aangesloten) leverancier en motiveer waarom de sporter de aangepaste auto of rolstoelbus nodig heeft.
    • Dien de aanvraag in bij het UWV of het Wmo-loket van de gemeente.
    • Aanvraag goedgekeurd? De sporter mag dan de aangepaste auto of rolstoelbus aanschaffen. Nadat een auto is aangepast, moet deze worden gekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Dit wordt vaak geregeld door de leverancier van de aangepaste auto.

Scootmobiel

Een scootmobiel kan worden gebruikt als vervoersmiddel voor middellange afstanden tot maximaal 40 kilometer. Hoewel een scootmobiel mobiliteit biedt, kan het de fysieke activiteit van een persoon beperken. Om sport en beweging te bevorderen, wordt geadviseerd eerst een aangepaste fiets te overwegen.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de vervoersoptie.

Bij het aanvragen van een scootmobiel wordt rekening gehouden met het beoogde gebruik. Voor werk of opleiding wordt een vergoeding aangevraagd bij het UWV, voor privégebruik via het Wmo-loket van de gemeente. Vaak valt het bij de Wmo onder een hulpmiddel, kijk voor meer informatie over hulpmiddelen en het aanvragen daarvan op de pagina: Aanschaf Sporthulpmiddelen.

 Een scootmobiel is geschikt wanneer:

  • Alleen korte stukjes kunnen worden gelopen;
  • Er gereden wordt op de stoep, fietspad of – indien veilig – de weg;
  • Reizen met ander vervoer, zoals een aangepaste fiets of auto, niet goed mogelijk is;
  • Zelfstandig in het verkeer kan worden gereden.

Een scootmobiel kan drie of vier wielen hebben. Een ergotherapeut kan meestal het beste advies geven over welke scootmobiel het meest geschikt is voor een persoon. Een scootmobiel die sneller dan 10 kilometer per uur gaat, mag alleen bestuurd worden door iemand ouder dan 16 jaar. Via de hulpmiddelenwijzer kunnen alle mogelijke opties worden bekeken.

Een vergoeding aanvragen

Nadat de meest geschikte scootmobiel is bepaald, is het verstandig om contact op te nemen met het UWV of het Wmo-loket. Let op: een scootmobiel die vóór de aanvraag bij het UWV of het Wmo-loket wordt aangeschaft, komt niet in aanmerking voor vergoeding. Bovendien kunnen de aanvraagprocedures per gemeente verschillen. Informeer altijd vooraf bij het Wmo-loket van de woongemeente van de sporter naar de specifieke procedures.

  • Checklist voor het aanvragen van een vergoeding:

    • Informeer bij de gemeente of het UWV naar de regels, vereisten en aangesloten leveranciers van een scootmobiel.

    Soms werken het UWV en gemeenten samen met thuiszorgwinkels of hanteren ze een bruikleenmethode. Afhankelijk van de behoeften en de duur van het gebruik van de sporter, wordt de aanvraag verwerkt via het UWV of de gemeente.

    • Dien de aanvraag in bij het UWV of het Wmo-loket van de gemeente.
    • Als de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt de sporter de (bruikleen) scootmobiel.

Staat er geen vervoersoptie tussen die de wensen en behoefte van de sporter beantwoord? Kijk dan bij ‘Reizen met het openbaar vervoer’ of ‘vervoersvoorzieningen‘.