Alles over sport logo

Aanschaf sporthulpmiddelen

Een sporthulpmiddel kan op verschillende manieren aangevraagd worden. Op deze pagina vind je een overzicht van alle mogelijke partijen, tips voor het doen van een aanvraag, en alternatieven.

  • Waar kan een hulpmiddel aangevraagd worden?

    Als je een hulpmiddel nodig hebt, is het belangrijk om te weten waar je het moet aanvragen. Er zijn twee toegangspoorten waar een aanvraag voor een sporthulpmiddel gedaan kan worden:

    • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): De aanvraag wordt gedaan via de gemeente.
    • Zorgverzekeringswet: In het basispakket van een zorgverzekeraar wordt altijd wettelijk vastgesteld wat zij vergoeden. Onzeker of een specifiek sporthulpmiddel vergoed wordt? Vraag het voor de zekerheid altijd na bij de zorgverzekeraar.

    Zowel een begeleider, naaste, behandelaar of de sporter zelf kan een aanvraag doen. Bel voorafgaand altijd naar de gemeente of zorgverzekeraar en vraag naar de werkwijze. deze kunnen namelijk per gemeente of zorgverzekeraar verschillen.

    Voor langdurige zorg zijn er andere opties via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz biedt zorg voor mensen die levenslange intensieve zorg nodig hebben. Aanvragen voor een sporthulpmiddel bij deze zorg komen echter slechts sporadisch voor.

Welke aanvraagmogelijkheden zijn er?

Bij het aanvragen van een sporthulpmiddel bij de gemeente (Wmo) kan er een maatwerkvoorziening of algemene voorziening toegereikt worden. Een algemene voorziening wordt voor sporters met een beperking bijna niet aangeboden. Het zal bijna altijd een maatwerkvoorziening zijn.

  • Maatwerkvoorziening: Naar gelang de behoefte en individuele omstandigheden kan een aanvrager belang hebben bij een op maat gemaakt hulpmiddel. Het hulpmiddel komt in de meeste gevallen in bezit van de aanvrager.

De WMO is verantwoordelijk voor het beoordelen of een algemene voorziening voldoende is, of dat maatwerk nodig is. Bij gebruik van een Wmo voorziening betaalt de inwoner een vaste eigen bijdrage per maand. De gemeente kan ervoor kiezen dit bedrag te verlagen of een specifieke groep vrij te stellen van de eigen bijdrage.

Welke vormen van financiering zijn er?

Het aanvragen van een sporthulpmiddel kan via verschillende financieringsmogelijkheden:

  • Persoonsgebonden Budget (PGB): Een Persoonsgebonden Budget is een geldbedrag waar mee de aanvrager zelf zijn of haar eigen zorg kan inkopen. De overheid bepaalt hoeveel geld er wordt gegeven. Met dat geld kan de aanvrager zelf beslissen welke zorg nodig is en van wie de zorg komt. De aanvrager heeft keuzevrijheid.
  • Normale verstrekking: Bij een normale verstrekking bepaalt de gemeente, zorgkantoor of zorgverzekeraar waar de zorg vandaan komt en wat de aanvrager krijgt. De aanvrager hoeft dan niets te regelen, maar is volledig afhankelijk van de partij waar de vergoeding aangevraagd wordt.
  • Het zorgvuldig uitvoeren van de aanvraag

    Benieuwd naar hoe je een aanvraag zo succesvol mogelijk laat lopen? Bekijk hier de tips:

    • Definieer duidelijk de zorgbehoefte en hulpvraag om het recht op vergoeding vast te stellen.
    • Verkrijg een medische verklaring van een revalidatiearts, huisarts, fysiotherapeut, of ergotherapeut. Benadruk de beoogde keuze voor een specifiek hulpmiddel en motiveer uitgebreid waarom dit de meest geschikte optie is.
    • Laat een professioneel gericht onderzoek uitvoeren, naast medisch of ergonomisch onderzoek, om het benodigde hulpmiddel te bepalen.
    • Onderbouw hoe het aangevraagde hulpmiddel bijdraagt aan zelfredzaamheid en participatie. Stel concrete doelen, zoals het behoud van conditie en fysieke gezondheid, en motiveer waarom het gevraagde hulpmiddel hieraan bijdraagt.
    • Toon aan dat het hulpmiddel lange termijn verbeteringen en kostenvermindering in de toekomst mogelijk maakt. Investeer nu eventueel in een meer kostbaar hulpmiddel dat beter aansluit bij de behoeften van de aanvrager, om toekomstige zorgkosten te minimaliseren.
    • (Extra tip uit de praktijk): Vraag aan de sportclub waar de sporter met beperking sport of zij aan kunnen duiden dat de sporter langdurig zal participeren aan een sport.

Financiële alternatieven

Uniek sporten biedt de mogelijkheid om een sporthulpmiddel aanvraag te doen. Na goedkeuring kijken zij of vanuit de Wmo, Zorgverzekeringswet, Wet Langdurige Zorg, of UWV een vergoeding geregeld kan worden. Kan hier geen vergoeding geregeld worden, dan financiert Uniek Sporten 85% van het bedrag dat nodig is voor het sporthulpmiddel. Het overige bedrag (15%) kan zelf betaald worden als eigen bijdrage of opgehaald worden met Crowdfunding.